Spanning in Nijverdal

Nijverdal 1De Levitassers deden het goed in Nijverdal

Nijverdal 1

De Levitassers deden het goed in Nijverdal

Wijk bij Duurstede, 15 mei 2014. Afgelopen weekend waren er twee wedstrijden in de sporthal van Nijverdal. Allereerst was zaterdag het bondskampioenschap voor de turners in de vierde divisie en vervolgens, op zondag, de ½ finale voor turners in de derde divisie en hoger. Maar liefst elf Levitassers kwamen dit weekend in actie. Dat alleen al was een prestatie van formaat.

Zaterdagochtend

Tijn van Beek en Jaimy van den Berg mochten het spits afbijten in de categorie Instap-12. De heren waren beiden nogal onder de indruk van de gigantische hal, officiële wedstrijdtoestellen en de wetenschap dat ze nu op het Nederlands Kampioenschap stonden. Beiden maakten tussen prachtige oefeningen door ook enkele foutjes. Hierdoor kwamen zij niet in de buurt van het podium. Ze eindigden op plaats 11 en 16. Een prachtige prestatie voor de jonge turners.
In de tweede wedstrijd volgde de vierdedivisie-finale voor de keuze-oefenstof. Max Lissone en Kars Roeterd turnden in jeugd-9, Lars de Boer en Wilco van Noort in Junior I-8. Ook hier waren er zenuwen maar desondanks zeer goede prestaties. Lars en Wilco turnden sterk als eerstejaars junioren. Zij eindigden uiteindelijk op een 9e en 16e plek. Kars Roeterd turnde op de toppen van zijn kunnen. In deze landelijke finale kwam hij uiteindelijk tot 59,40 punten. Negen punten hoger dan aan het begin van dit seizoen. Deze uitslag bracht hem op een 8e plaats. Max Lissone stond lange tijd op koers Nederlands Kampioen te worden maar een val bij rekstok wierp hem terug naar een vierde plaats. Een kort moment van balen, maar ook voor hem een fantastisch resultaat.

Zaterdagmiddag

Vervolgens was het de beurt aan de turners in de derde divisie. Thom van Hemert trad aan in wedstrijd 3. Jasper Bootsma, Luc van Hemert en onze trainer Michiel Jansen turnden gezamenlijk in wedstrijdronde 4. In deze categorieën was de concurrentie moordend. Er werd zowel door de tegenstanders als onze vier mannen zeer goed geturnd. Thom mocht na een strakke oefening nog even hopen op een toestelfinale op rekstok maar stond uiteindelijk met lege handen. Desondanks kon hij op een zeer goed seizoen terugkijken. Ook Luc en Jasper leken plaatsing voor de finales net mis te gaan lopen. Ze werden 14e en 15e in de meerkamp (12 turners gaan door) en leken reserve op ringen (Jasper) en brug (Luc) te gaan worden. Aan het eind van de dag waren zij tevreden maar leek ook voor hen het seizoen afgelopen. Des te verrassender was het toen uit de plaatsingslijsten bleek dat Jasper zich geplaatst heeft voor de toestelfinales op ringen en sprong en Luc in actie mag komen op zijn favoriete toestel brug. Luc heeft daarnaast ook nog een reserveplaats op ringen. Michiel turnde zijn wedstrijd zeer zuiver en eindigde op een 8e plaats. Hij mag daardoor zowel de meerkamp- als de toestelfinales vloer, ringen en brug turnen.

Zondagochtend

Op zondagochtend mochten de tweede divisie instappers aantreden. Namens Levitas was Thijs van Kuijk aanwezig. Deze categorie is de grootste van Nederland met aan de start van het seizoen 160 deelnemers. Thijs had zich als 22e geplaatst voor deze ½ finale. Hier moest hij stijgen naar de top 12 om zich te plaatsen voor de meerkampfinale. En voor het eerst bracht dat zenuwen met zich mee. Hij ging op zijn eerste toestel, voltige, gelijk de mist in. Een val en een extra element zorgden voor een tegenvallend cijfer. Op ringen wilde Thijs dit overduidelijk goedmaken. Hij turnde zeer strak en in zijn drang om zijn zwaaien perfect uit te voeren vergat hij zijn afsprong te maken. Hierdoor had hij ook op ringen twee zwaaien te veel. De kleine kans op de meerkampfinale was daarmee verkeken. Vanaf dat moment turnde Thijs ieder toestel zijn volle programma. Daardoor was zijn turnen niet foutloos, maar heeft hij wel een hele serie nieuwe elementen laten zien. Uiteindelijk plaatste hij zich niet voor de finales. Op vloer zat hij er met een 9e plek zeer dicht tegenaan.

Kansen einde seizoen

De turners in de vierde divisie turnen zaterdag 17 mei de districtsfinale in Houten. Luc, Jasper en Michiel mogen zaterdag 24 en zondag 25 mei in Utrecht de strijd aangaan om de Nederlandse titels. In alle wedstrijden begint iedereen weer op 0. Er liggen daardoor nog allerlei kansen voor Levitas aan het einde van het seizoen!

Nijverdal 2

Nijverdal 3