Structurele problemen met openbare verlichting

stedinDe lantarenpalen werken goed, laat Frans Jongejan weten/foto Kuifje
stedin

De problemen zijn opgelost/foto Kuifje

Wijk bij Duurstede, 11 mei 2014. Al meer dan drie jaar zijn er op gezette tijden problemen met de openbare verlichting binnen de gemeente. Nadat er begin dit jaar frequent verlichting uitviel is er in februari een onderzoek gedaan door Stedin. Op 3 maart werd door de gemeente gemeld dat Stedin had teruggekoppeld dat de problemen waren opgelost. Binnen veertien dagen na het melden dat de problemen waren opgelost was op 7 verschillende locaties binnen de gemeente ’s avonds de openbare verlichting uit.

Lichten uit

Individuele lantaarnstoringen vallen onder de verantwoordelijkheid van CityTec (alles boven de grond). Hoe inwoners dit kunnen melden aan Citytec staat op de website van de gemeente. Wanneer het licht in een straat of wijk uitvalt is dit een verantwoordelijkheid van Stedin. Alle leidingen onder de grond is de verantwoordelijkheid van Stedin.

Lichten aan

CityTec controleert maandelijks de straatverlichting op niet brandende lampen. Hiervoor is op verschillende momenten de verlichting overdag aan. “Deze controle blijft een momentopname en daarom vragen we de bewoners om ook defecte lampen rechtstreeks bij CityTec te melden”: laat de gemeente weten op vragen van de redactie waarom op verschillende plaatsen op verschillende dagen meerdere keren per maand de straatverlichting aan is.

Kosten

Op de vragen over de kosten die gemoeid zijn met de openbare verlichting laat de gemeente weten: “Een defect lamp wordt via CityTec geregeld en wordt via het service contract met de gemeente verrekend. Storingen waar Stedin verantwoordelijk voor is worden niet aan de gemeente doorgerekend en zijn voor eigen rekening van Stedin”. Op de vraag hoe dit contractueel geregeld is luidt het antwoord: “De gemeente heeft alleen een contract met CityTec en niet met Stedin. De jaarlasten van de openbare verlichting aan CityTec mogen niet kenbaar gemaakt worden, omdat dit contractueel is vastgelegd en bedrijfsgevoelige cijfers vanuit CityTec betreft. Door de gemeenteraad wordt het budget van de openbare verlichting voor 4 jaar vastgelegd; het jaarbudget voor 2014 bedraagt €503.000, dat is o.a. inclusief de personeelskosten”. “De gemeente heeft geen contract met Stedin en is verplicht om een vast bedrag per aansluiting per jaar af te dragen aan Stedin. Dit moet iedere gemeente of instantie betalen binnen het afneemgebied van Stedin”.

Structureel probleem

Op de vraag of dat er een structureel probleem is met de openbare verlichting binnen de gemeente laat de gemeente weten: “Het lijkt erop, dat er een structureel probleem met de openbare verlichting is bij Stedin”.