Sanquin stopt bloedafname in Revius en gaat voor MAL

2012-05-14 Sanquin bloedgeven ReviusRevius in 2014 geen locatie meer voor bloedafname
2012-05-14 Sanquin bloedgeven Revius

Revius in 2014 geen locatie meer voor bloedafname

Wijk bij Duurstede, 30 oktober 2013. Afgelopen maandagavond bij het bloed geven in het Revius meldde Sanquin bij monde van het aanwezige personeel dat bloeddonors uit de gemeente Wijk bij Duurstede vanaf 1 januari 2014 niet meer in het Revius terecht kunnen. Sanquin heeft een nieuwigheid met 18 meter lange bussen die ze uit wil rollen in het hele land.

Om zo’n MAL (mobiele afnamelocatie) in de gemeente te kunnen neerzetten is het beleid van Sanquin dat er minimaal zo’n 18 parkeerplaatsen in de buurt moeten zijn en dat er een watervoorziening moet zijn (om mensen na de donatie een kopje koffie of thee te kunnen aanbieden).

Alternatief gezocht, maar niet gevonden

Sanquin heeft hier in de gemeente gezocht naar zo’n plek, maar die niet gevonden. Nadat eerder Langbroek al als afnamelocatie was afgevallen (en sommigen daar dus al naar Wijk moesten komen), zal dus ook Wijk zelf verloren gaan als bloedafnamelocatie.

Op Sanquins locatiezoeker staat bij Amerongen al deze melding: “In 2014 kunt u op deze locatie bloed geven in een Mobiele Afnamelocatie. De afnamedata worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.”

Omdat nog niet alle dichtstbijzijnde alternatieve locaties rond zijn (in Amerongen en Houten zou het al wel gelukt zijn, maar in Culemborg nog niet), kon gisteren slechts mondeling alvast gewaarschuwd worden. Donoren krijgen nog een brief.

(Vraag naar) bloed afgenomen

De wijziging is een gevolg van een dalende vraag naar bloed. Hierover heeft Sanquin in september al een en ander bekendgemaakt. Als gevolg van die afnemende vraag moet Sanquin vestigingen sluiten. Het verdwijnen van het Revius als Wijkse locatie voor bloedafname lijkt in tegenspraak met Sanquins bewering over de mobiele afnamelocaties dat “het makkelijker is voor donors om op locatie […] bloed te geven.”