Kasteel heeft windvaan terug

Kasteel-Duurstede-2013-4-600

Kasteel-Duurstede-2013-4-600

Wijk bij Duurstede, 11 april 2013.  Vanwege een renovatie zijn de contouren van Kasteel Duurstede enkele maanden verborgen achter groot steigerwerk . Dit is niet meer voor lang, vanmiddag heeft Wethouder Peek de gerestaureerde windvaan terug geplaatst op de toren en gaf zo toestemming voor het afbreken van de steigers.

Plaatsen windvaan

Voordat de windvaan op de top van de Bourgondische toren kon worden geplaatst, werd de hoogtevrees van Wethouder Peek getest. Het eerste stuk omhoog was nog met een lift aan de buitenkant van het kasteel, waarna een klim volgde tussen de steigers door. Door de matige wind zat er zelfs beweging in het bovenste plateau op 40 meter hoogte. Met vakkundige hulp van Jan van Ingen (renovatiebedrijf Koninklijke Woudenberg) vond de in 23 karaats gehulde windvaan zijn vertrouwde plek weer terug en kon er getoost worden op dit hoogtepunt.

Vertraging

Kasteelheer Frans Valk kan haast niet wachten tot het kasteel weer open gaat. Vanwege de koude maand maart en een houtaantastende schimmel werd de renovatie vertraagd. Eind Juni zijn de renovatiewerkzaamheden helemaal afgerond en is het kasteel weer open voor het publiek.

Meer foto’s zijn te zien op de website van fotograaf Dirk-Jan Kraan.