Lezerspost: Drugs gerelateerde overvallen of is de jeugd compleet ontspoord?

lezerspost

lezerspost

Ik woon nu al 44 jaar in Wijk, ik heb het altijd een veilig heenkomen gevonden. Maar nu begin ik toch een naar gevoel te krijgen, is de jeugd compleet ontspoord of moeten we wat dieper in deze toestand duiken, om enig inzicht te krijgen? Ik sluit net als iedereen te vaak mijn ogen en onttrek me aan de verantwoordelijkheid, als ik door de straten rij. Ik zie ook regelmatig dat er verdachte auto’s, op vaste plaatsen in het donker met meerdere personen geparkeerd staan. De eerste gedachte is, staan ze daar nou omdat er in Wijk voor de jeugd geen reet te beleven valt? Maar tegelijk borrelt er een andere gedachte in mijn brein naar boven, zouden ze daar nu staan te gebruiken of dealen?

Helaas moet ik bekennen dat ik het wel eens gezien heb dat er geld en pakjes werden overhandigd, heb ik toen de politie gebeld, nee heb ik niet gedaan. Waarom niet vraag ik me af, ik wil me er niet mee bemoeien, moet de politie maar oplossen, ver van mijn bed show zal ik maar zeggen. Ook iets van angst misschien, of een oude gewoonte in stand houden, je zult niet klikken tegenover de politie??? Eigenlijk vreemd die ontkenning van een maatschappelijk probleem, zolang het jou maar niet kwetst, leg je het naast je neer. Zolang de daders nog niet zijn gepakt van de recente overvallen, kunnen we alleen maar gissen naar het motief van deze jonge gasten.

Maar toch bekruipt mij het gevoel dat het bijna niet anders kan, dat het drugs gerelateerd is. Deze overvallen worden toch niet door beroeps criminelen gepleegd zou je zeggen, de risico’s en het feit dat er geen grote bedragen worden buit gemaakt, riekt toch naar snel cash scoren voor een doses drugs. Dat daarbij een grote emotionele schade wordt berokkend is voor de daders schijnbaar van onderschikt belang, zolang de drugsscore maar veilig is gesteld. Ik kan me niet voorstellen dat een jongere zonder invloed van drugs dit gaat doen, dat vertrouwen heb ik echt nog wel in onze jeugd. Hoe vaak horen we niet om ons heen de woorden; “Nou Wijk staat als probleem gemeente nr. 1 te boek als het om drugs en criminaliteit gaat” Niet leuk om te horen, want ik hou van deze stad.

Wat doet de gemeente aan het drugsprobleem onder onze jongeren? Wat doet de politie aan dit prangende probleem? Niet dat ik iemand iets verwijt, maar het is bij mij niet bekend. Laatst kreeg ik te horen dat het Wijkhuis van stichting Binding, dicht gaat vanwege bezuinigingen, het lijkt mij bij uitstek een plaats om met jongeren in contact te komen en te blijven. Hoe kunnen de jongerenwerkers nu nog hun werk naar behoren uitvoeren? Het zal toch niet zo zijn dat onze jeugd te ver heen is om de normen en waarden te herkennen die voor ons zo belangrijk zijn, om met elkaar de prettige leefgemeenschap te zijn die we altijd zijn geweest in Wijk bij Duurstede Of gaat het hier weer om een klein select groepje die het voor iedereen verziekt?

Wij hebben ook kinderen, wij proberen zo goed als het gaat en naar eer en geweten op te voeden. Het begint tenslotte altijd thuis de opvoeding, we kunnen de maatschappij hier niet mee opzadelen. Maar we kunnen wel als bewoners van Wijk een oogje in het zeil houden en niet zoals ik en vele met mij hebben gedaan, ons omdraaien en niets doen. Ik zal mijzelf verbeteren en het gaan melden als ik iets verdachts zie. Ik hoop dat vele met mij dit gaan doen, om op die manier te helpen.

Vriendelijke groet van een Wijkse ongeruste ouder